Tampereen Koskipuiston laitamilla pääpaloasemaa vastapäätä sijaitsee Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden toimintakeskus
Monitoimitalo 13, jonka viidestä kerroksessa löytyy monenlaista tekemistä kaikenikäisille. Talosta löytyy sekä viihtyisiä oleskelutiloja että mahdollisuuksia ohjattuun harrastustoimintaan. Toiminta ja tilat ovat pääasiassa tarkoitettu 7 - 29 -vuotiaille, mutta Monitoimitalossa järjestetään ohjattua toimintaa muunkin ikäisille.
|
Monitoimitalo 13 sijaitsee Koskipuiston laidalla Hotelli Tammerin kupeessa. Kuvaaja: Telma Rivinoja. |
Monitoimitalossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joista loistavana esimerkkinä toimii juuri ennen pääsiäistä järjestetty
Urbaanin Musiikin Workshop. Tapahtuman järjestäjinä toimivat
Tampereen ammattikorkeakoulun digitaalisen äänen ja kaupallisen musiikin toisen vuoden opiskelijat
Mikko Kaartoluoma,
Petja Virikko ja
Lauri Kaski Virtain toimipisteestä. Urbaanin Musiikin Workshop järjestettiin osana heidän tapahtumatuottamisen opintojaan. Tapahtuma oli maksuton ja koostui kolmesta työpajasta, joissa opetettiin nuorille musiikin tekemisen alkeita. Workshop levittäytyi kolmoskerroksen kädentaitopajoja sekä ykköskerroksen kahvilaa lukuunottamatta ympäri Monitoimitalo 13:n monipuolisia tiloja.
|
Monitoimitalo 13:n Stage valmiina vastaanottamaan workshop-osallistujat. Kuvaaja: Henna Nastolin. |
|
Osallistujat kiersivät pienissä ryhmissä kolmessa eri työpajassa. Kuvaaja: Henna Nastolin. |
Ensimmäisessä työpajassa tutustuttiin musiikin tekemisen peruselementteihin
Ensimmäinen paja järjestettiin
Medialoungessa, josta löytyy nykyaikainen kalusto erilaisten medioiden, kuten kuvan, äänen ja videon tekemiseen. Paja käsitteli digitaalista ääntä ja musiikin tuottamista, jossa tapahtuman järjestäjät Mikko, Petja ja Lauri kertoivat aluksi, mitä ääni on ja kuinka se muodostuu. He kertoivat, että urbaanin musiikin tekemisessä hyödynnetään erilaisia laitteita (Mac, PC ja jopa tablettia), joilla voi tehdä musiikkia. Järjestäjät kertoivat omia käyttökokemuksiaan musiikin tekemisessä käyttämistään ohjelmista (Garage band, Logic, Pro Tools..). Tietokoneen ja ohjelman lisäksi tarvitaan kaiuttimet, kuulokkeet, äänikortti sekä mikrofoni. Jos haluaa panostaa ääneen ja laatuun huolella, kannattaa huoneen akustiikkaan kiinnittää huomiota, jotta ääni ei lähde kaikumaan. Musiikin tekemiseen ei välttämättä tarvita mitään erityisiä musiikillisia taitoja - riittää, että kuuntelee ja kokeilee mikä kuulostaa hyvältä.
|
Ensimmäisessä pajassa osallistujat pääsivät kokeilemaan musiikin tekemistä. Kuvaaja: Mira Tähkänen. |
Biisi saa alkunsa aina jostakin ideasta, joko jostakin omasta tai sitten lainataan jonkun toisen jo tekemää materiaalia - vaikka leikataan siitä osa, jolloin puhutaan sämpläyksestä. Sämpläys sai aikaan keskustelua pajassa ja osallistujien joukosta kuuluikin pian kommentti:
”kaikki musiikki täytyisi tehdä itse”. Kuitenkin huippuluokan musiikintekijät rapakon takaakin ”lainaavat” jo olemassa olevaa materiaalia. Tästä saatiin esimerkki, joka olikin aika mielenkiintoinen. Ensin kuunneltiin biisiä ja huomio täytyi kiinnittää biisin taustaan. Eristettiin biisistä kaikki ylimääräinen pois ja rinnalla soitettiin vanhaa klassikkoa. Klassikosta oli ”lainattu” 3-5 sekunnin mittainen pala, joka oli uudessa biisissä monistettu toistumaan repeatilla. Tästä oli saatu uuteen biisiin valmis pohja. Pajassa tuli esille, että kun raakaversio biisistä on valmiina, se kannattaa antaa jollekin toiselle miksaukseen ja masterointiin, koska ne ovat hankalia vaiheita.
Studiossa myös vasta-alkajat pääsevät äänittämään
|
Studiossa nuorten bändit pääsevät äänittämään musiikkiaan. Kuvaaja: Henna Nastolin. |
Toisessa pajassa päästiin tutustumaan Monitoimitalon upeaan
musiikkistudioon, jossa nuoret saivat esittää kysymyksiä studioon liittyen. Studio on akustisesti täysin äänieristetty, joten edes vieressä olevan palolaitoksen äänet eivät kuulu sisälle. Erikoista studiossa oli, että bändi-iltoina voidaan äänittää suoraan Stagen lavalta materiaalia aina DVD:ksi asti. Studio on käytännössä tarkoitettu niille nuorille (13 - 29 -vuotiaille), joilla on vähän tai ei ollenkaan kokemusta studiotyöskentelystä. Eniten studion asiakasryhmänä on käynyt räppäreitä, jotka tuovat mukanaan oman taustamusiikkinsa, mutta hiljattain oli käynyt kokonainen bändikin äänittämässä materiaalinsa.
|
Studiosta löytyy kunnon äänityslaitteet. Kuvaaja: Mira Tähkänen. |
|
Stageltakin löytyy miksauskalustoa. Kuvaaja: Henna Nastolin. |
Kolmas työpaja tarjoili arvokasta käytännön tietoa suoraan artistilta
Kolmannessa pajassa oli tähtiluennoitsijana rap-artisti
Timi Lexikon, joka puhui musiikin tekemisestä omien kokemustensa kautta. Workshop huipentui Monitoimitalo 13:n
Stagella, jossa nautittiin Timin akustisesta keikasta. Tapahtuman tiimellyksessä Timi kertoi Takuulla tekemistä! -poppoolle omista taustoistaan ja inspiraation lähteistään - niistä lisää myöhemmin videon ja blogitekstin muodossa, joten stay tuned!
|
Tapahtuma päättyi Timi Lexikonin akustiseen keikkaan. Kuvaaja: Mira Tähkänen. |
Urbaanin Musiikin Workshopin projektipäällikkö Mikko Kaartoluoma kertoi jälkikäteen ajatuksiaan illasta ja oli tapahtumaan erittäin tyytyväinen sekä lupaili, että mahdollisesti tulevaisuudessa järjestettäisiin workshop uudelleen. Yleisö oli myös tyytyväinen tapahtumaan ja toivoi, että se laajenisi vaikka ihan koko viikonlopun mittaiseksi!
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Henna Nastolin
Hoitotyön opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!