4.2.2014

TIKASpaja kasvattaa nuorten opiskelumotivaatiota


On joulukuun alku, matkaan kohti Pispalaa TIKASpajalle, jossa Takuulla tekemistä! -videotiimi on jo tekemässä videopätkää. Soitan ovikelloa ja summeri pärähtää oven avaamisen merkiksi. Käytävässä on hiljaista ja kiipeän kolmanteen kerrokseen, josta kuuluu iloinen puheensorina. Vastassa on ohjaaja Jessica Moisanen, joka toivottaa tervetulleeksi.

TIKASpaja sijaitsee Tampereella, Pirkankatu 37, Tredun tiloissa, Rollikkahallin kolmannessa kerroksessa.

 

TIKASpajalta ohjausta ja tukea tamperelaisnuorille

 

TIKASpaja on tarkoitettu ensisijaisesti 16–25-vuotiaille tamperelaisnuorille, jotka ovat keskeyttäneet toisen asteen koulutuksen ja haluavat jatkaa keskenjääneitä opintojaan tai tarvitsevat aikaa ja tukea opiskeluun. TIKASpaja tarjoaa myös ohjausta ala- ja koulutusvalintoihin sekä auttaa elämänhallinnassa.

Tilat ovat viihtyisät, seinässä on tyyliin sopiva graffiti ja nuorisojoukko istuu sohvaryhmän luona. Nuoret kertovat päätyneensä TIKASpajalle eri reittejä pitkin: etsivän nuorisotyön, sosiaalitoimiston ja Nauhan Startin kautta sekä eräs alanvaihtaja ammattikoulun opinto-ohjaajan avulla. Koulutus toimii nonstop-periaatteella ja TIKASpajalaiset valitaan haastattelun perusteella.

TIKASpajan seiniä koristavat värikkäät graffitit

 

TIKASpajalla opiskelu on rentoa ja monipuolista

 

Nuoret kertovat, että TIKASpajalla on rento ja hyvä ilmapiiri, kaikki tulevat toimeen keskenään ja mikä tärkeintä, saa olla täysin oma itsensä. Syksyllä he ovat tehneet osana yrittäjyyskurssia kirpputoriprojektia, jonka tuotto menee yhteiseen käyttöön esimerkiksi opintoretkeen. TIKASpajan nuorten mukaan ”parasta on se, että tää pitää yllä rytmiä, ei jää vaan kotiin, jolloin ei sais mitään aikaiseks”.

TIKASpajan viihtyistä tilat tarjoavat mahdollisuuden rennompaankin opiskeluun

Päivä käynnistyy aamupalalla, jonka jälkeen on vapaampaa ohjelmaa yhdessä esimerkiksi vuodenaikaan sopien joulukorttien askartelua, valokuvausta, maalausta tai dokumenttien katsomista, tämän jälkeen on ruokatauko, jolloin monet menevät syömään ammattikoululle, iltapäivällä tunnit ovat eri aineiden opetusta.

Nuoret kertovat aiemmin ajatelleensa etteivät haluaisi opiskella enää, mutta nyt ajatuksissa on yhtenä mahdollisuutena hankkia jatkokoulutusta. Yksi nuorista kertoo hakeneensa jatkokoulutuspaikkaa ja päässeensä kahteen eri paikkaan, joista valitsi paikan Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. Toinen kertoo miettivänsä lukion suorittamisen jälkeen kaupallisen alan tutkintoa. Yhteisenä tulevaisuuden suunnitelmana on kaikilla saada työharjoittelupaikka, ammatti tai valmistua lukiosta.

Kahvittelu ja kädentaidot ovat keskeinen osa TIKASpajan päivänkulkua ja toimintaa


Vertaistuen, ystävien ja henkilökohtaisen ohjauksen avulla eteenpäin elämässä

 

Nuorelle räätälöidään henkilökohtainen ja kokonaisvaltainen suunnitelma. Tarvitseepa neuvoa sitten Kela-kaavakkeen täytössä tai yhteishaussa, ohjaaja auttaa mielellään.

TIKASpajalta pidetään yhteyttä jo valmistuneisiin opiskelijoihin esimerkiksi Facebookin tai tekstiviestien avulla, selvitetään kuinka on lähtenyt rullaamaan. Ohjaajalle on jäänyt erityisesti mieleen onnistumiset, joissa nuori on monen vuoden opiskelutaipaleen ja keskeytyksien jälkeen saanut tutkintotodistuksen tai työharjoittelupaikasta vakituisen työsuhteen.

Ohjaaja Jessica kertoo, että ”nuorilta saatu palaute on ainoastaan positiivista”. Nuoret saavat toisistaan vertaistukea sekä ystäviä vapaa-aikaan. Kysyttäessä nuorilta ohjetta sellaiselle, joka miettii lähtisikö mukaan TIKASpajaan, on vastaus yhtenäinen: ehdottomasti kannattaa! 


Toimittanut/Takuulla tekemistä!
Henna Nastolin
Hoitotyön opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu


Takuulla tekemistä! -videotiimin tekemä video TIKASpajasta: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!