26.3.2014

Villi kortti

Doe tutkimusmatkalla Sanssi-kortin maailmaan 1/4:

Nyt ei ole helppoa olla nuori. Ei ole oikeastaan helppoa olla kukaan nyky-Suomessa, kun tuijotetaan työkenttää. Korkeimmilta portailta huudellaan, että tarvitaan työvoimaa ja nykyinen työväestö vanhenee liian nopeasti. Samassa työntekijöiden pulassa huudellaan muutosta kasvavaan nuorisotyöttömyyteen. Miten voi olla, että paikassa, jossa on liian vähän työntekijöitä, on samaan aikaan hälyyttävä määrä työttömiä nuoria?

Tuima.fi-sivusto sohaisi ampiaispesää mehukkaalla tavalla esittelemällä 8.10.2013 Kun sossun tuki riittää -jutun 26-vuotiaasta Tatusta, joka nostaa sossusta rahaa, eikä tee mitään muuta. Paitsi pelaa paljon tietokonepelejä ja nukkuu iltaa. Ensimmäisenä minulla heräsi ajatus, että miten Tatu jaksaa tuollaista elämää?

Itselläni on vielä koulu kesken, eikä varmuutta tulevasta ole. Mutta en haluaisi tuollaista elämää. Minulta löytyy kunnianhimoa ja haluan nähdä, että minua odottaa tulevaisuus, kunhan näen vaivaa sen eteen. Ja tiedän ja uskon, että kaltaisiani nuoria on sankoin joukoin rakentamassa tulevaisuuttaan. Työlästa se on varmasti, mutta mielestäni vaivannäkö ja asenne ovat silloin kaikista tehokkaimmat aseet.

Tutkiessani erilaisia mahdollisuuksia löysin yhden erittäin kiinnostavan tapauksen, Sanssi-kortin. Vähän on hassu nimi, mutta ajatuksen pohjalta kortin idea on vähintään kiinnostava. Kyseessä on nopean silmäyksen jälkeen valtion takaama porkkana työnantajille, jos he palkkaavat nuoren työnhakijan riveihinsä. Vaatimukset työllistettävälle ovat yksinkertaisia: sinun pitää olla alle 30-vuotias ja työtön. Sen lisäksi sinun pitää olla ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. Se kuulostaa ja mielestäni onkin yksinkertaista, ja toivottavasti monet työttömät nuoret ovat tehneet näin. Jos näin on, niin palkatessa nuoren yritys/säätiö/yhdistys/kunta saa kuukaudessa palkkatukea valtiolta 700 euroa.

Tuo Sanssi-kortti kuulostaa helpolta ratkaisulta ongelmaan. Yritys/säätiö/yhdistys/kunta saa valtiolta rahaa takaisin palkatessaan työttömän nuoren. Ajatuksena se on ihan no-brainer -tasoa. Onko kuitenkin mahdollista, että kyseessä on liian helppoa ollakseen totta -tilanne? Jos tämä toteutuisi, niin luulisi nuorisotyöttömyyden ainakin vähenevän.

Tämä on kaikin puolin kiinnostava asia ja mahdollisuus, josta ainakin minä haluan enemmän tietoa. Vaikka Sanssi-kortti on valtakunnallinen hanke, löytyy se myös toiminnassa ihan täällä Pirkanmaalla, mikä on mahtavaa. Alan kaivella asiaa hieman enemmän ja toivon, että löytäisin jopa jonkun kortin avulla työllistyneen nuoren, jolta löytyisi ensikäden tietoa tästä maagisesta kortista.

Palataan asiaan!

Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Doe
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!