27.3.2014

Voi mikä uni! Sellaisen elämän haluaisin – ja aion ainakin yrittää!

Doe tutkimusmatkalla Sanssi-kortin maailmaan 2/4:

Näin viime yönä unta. Unessa kävelin nimettömässä kaupungissa kohti kauppaa. Olin jostain syystä siitä erityisen varma. Matkalla kaivoin taskustani kännykän, joka muistutti minua maksamattomista laskuista ja se ahdisti minua ensin hieman. Sitten painoin maksa laskut -kohtaa ilman huolta huomisesta, koska tiesin (jostain älyttömästä syystä) tililläni olevan riittävästi rahaa. Sitten muistin hakevani kaupasta ruoka-aineet huomisen duunin eväisiin. Tarvitsin niitä, koska joudun ajamaan omalla autollani pitkän matkan lentokentälle. Työt olivat jossain kauempana ja olin kovin innoissani.

Tällainen tunne olisi mukava ottaa unistaan mukaan, mutta ainut tapa saada se on nähdä ihan oikeaa vaivaa. Sellaisen elämän haluaisin. En tiedä saanko, mutta aion ainakin yrittää. Tulevaisuus pyörii ajatuksissa unissakin ja miksi ei? Varsinkin, kun nyt tutkin Sanssi-korttia, niin se saa maalailemaan monenmoisia mahdollisuuksia.

Korttia tutkiessani törmäsin kahteen asiaan, jotka täytyy nostaa pöydälle:

Luin Sanssi-kortista monesta eri ns. virallisesta lähteestä ja kaikkia lähteitä yhdistää se pahin mahdollinen moka. Sisältö oli käsittämättömän kuivaa. Minusta katosi kaikki into niitä tietopaketteja lukiessani. Kyllähän ne asiaa olivat, mutta miten asiasta voi innostua, kun teksti on kuivaa kuin Sahara. Tekosyynä tälle ei voi olla se, että virallinen asia ei saa tai ei voi olla värikästä ja mielenkiintoista. Virallinen teksti saa houkutella myös ilmaisullaan, ei se ole kiellettyä.

Sanssi-kortin esite.
Toisessa ääripäässä on se, että yrittää olla nuorekas/naseva/hauska kertoessaan nuorille suunnatusta tuotteesta. Jos se tehdään oikein, niin se toimii ja kiinnostaa sitä kautta. Aina näin ei valitettavasti ole. Jos oikeasti kiinnostavaa ja hyödyllistä korttia mainostetaan kuin tyhmille apinoille, niin minkälaisena voi olettaa nuoren itsensä tuntevan. Innostamisen sijasta voi syntyä kuva, että nuorta ei voi ottaa vakavasti. Se nuori nyt vaan pitää ottaa mukaan leikkiin, koska muuten kaikille käy Suomessa huonosti. Onko tilanne oikeasti näin? Ei minustakaan, joten asiaa ei saisi esittää näin.

Yritin löytää netistä oikeasti nuorien kirjoittamia juttuja Sanssi-kortista, mutta ei niitä löydy. Satunnaisia mainintoja, ei mitään muuta. Miten voi näin olla? Jos jotkut, niin nuoret kirjoittavat ajatuksiaan netissä. Minäkin olen niin tehnyt ja tiedän varmaksi, etten ole ainoa. Miksei Sanssista kysellä ja jutella netissä? Siitä ei selkeästi tiedetä ja jos tiedetään, niin asia ei näyttäisi kiinnostavan. Näin villinä veikkauksena luulen syyn löytyvän kuivasta sisällöstä. Enkä ihmettele.

Onko tilanne todellakin näin? Haluaisin tietää totuuden. Olisi mahtava saada kuulla ajatuksia nuorilta ja työnantajiltakin. Miten tantereen osapuolet näkevät tilanteen? Heidän avullaan saisi varmasti hyvän kuvan Sanssi-kortista ja siitä, miten se toimii käytännön tasolla. Ihmisiä etsimään siis!

Terveisin Doe

PS. Luin Aamulehdestä 16.12.2013 jutun työttömyydestä Pirkanmaalla. Jutun pointtina oli vertailla Pirkanmaan kuntia siitä näkökulmasta, kuka joutuu maksamaan eniten sakkoja siitä, ettei ole nähnyt vaivaa työttömien eteen. Juttu kattoi siis kaikki työttömät nuoresta senioreihin. Nättiä jutussa? Pienissä kunnissa tilanne näyttää oikein hyvältä. Rumaa jutussa? Suurissa kunnissa näin ei ole. Tottahan on se, ettei juttu kerro sitä, että ihmiset saa töitä. Se kertoo sitä, että jossain nähdään vaivaa asian eteen. Se rohkaisee, että asian eteen tehdään töitä!


Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Doe
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!