2.4.2014

Karhun Askel – startti työelämään

Virroilla työpajatoiminta tunnetaan nimellä Karhun Askel. Toiminta on lähtenyt liikkeelle vuonna 1995 puuosastolla. Nykyään kaupungissa toimii tekstiiliosasto, puu- ja muoviosasto sekä remonttipaja. Itse kävin tutustumassa tekstiiliosaston toimintaan.

Karhun askel -työpajan tekstiiliosasto.

Karhun Askel -tekstiiliosasto toimii Ahjolan teollisuusalueella, hieman Virtain keskustan ulkopuolella. Tällä hetkellä siellä on työssä pajan vetäjä Riitta, kaksi nuorta sekä muutama ammattiompelija. Toiminta perustuu tilaustöiden tekemiseen, joka asettaakin toiminnalle tiukat aikataulut. Vierailuni aikana siellä oli työn alla 500 kappaleen verhotilaus.

Työpajalle hakeutuminen tapahtuu TE-toimiston kautta. Pääsääntöisesti nuoret ovat yli 17-vuotiaita ja vailla työtä tai koulutusta. Pajatoiminta on hyvä tapa kartuttaa työkokemusta ja saada kokemusta esimerkiksi tekstiilialasta. Näin nuori pääsee kokeilemaan, soveltuuko hän alalle.

Nuoret, joilla ei ole tekstiilialan koulutusta, toimivat ensin aputöissä. Harjoitteluaika kestää muutamasta viikosta maksimissaan kolmeen kuukauteen. Jos aika sujuu mukavasti, niin tämän jälkeen hän pääsee palkkatyöhön. Ammattitutkinnon omaavat nuoret pääsevät suoraan palkkatyöhön. Heillä koeaika on maksimissaan kolme kuukautta. Nuorille tehdään sopimus työpajan kanssa 6–10 kuukaudeksi.

Työpäivät pajalla ovat maanantaista perjantaihin klo 8–15. Työaikaan sisältyy puolen tunnin ruokatauko sekä kaksi kahvitaukoa päivän aikana.

Työskentelyjakson aikana on mahdollista päästä kahden viikon työharjoitteluun johonkin yritykseen. Pajan vetäjä Riitta kyselee paikkoja ja joskus nuori itsekin on aktiivinen ja hankkii itselleen harjoittelupaikan. Tällä tavalla pääsee tutustumaan itseään kiinnostavaan alaan ja saa kokeilla käytännössä miltä alan työ tuntuu. Tämä on hyvä mahdollisuus tutustua eri ammatteihin.

“Harjoittelumahdollisuutta käytetäänkin paljon”, kertoo Riitta. “Ja kokemukset ovat hyvät eli muutama nuori on saanut tätä kautta työpaikankin. Virroilla yrittäjät ja yritykset ovat suhtautuneet erittäin positiivisesti työharjoittelukäytäntöön. Joskus pajalta jopa kysellään nuoria yrityksiin harjoittelujaksolle. Samaan työpaikkaan pääsee vain kerran eli työnantajalla ei ole mahdollisuutta ketjuttaa pajan työntekijää.”

Kiitos Virtain Karhun Askel -tekstiiliosaston henkilökunnalle, että sain vierailla luonanne. Itselleni jäi vierailusta erittäin positiivinen kuva ja niinpä päätinkin, että jatkan bloggaamista Virtain Karhun Askeleesta vielä ainakin toisen kirjoituksen verran. Käyn nimittäin haastattelemassa erästä siellä työskentelevää nuorta naista. Myöhemmin kuullaan hänen mietteitään. Eli palaillaan…..Kirjoittanut/Takuulla tekemistä! 
Hansu
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!