26.3.2014

Sanssi-kortilla taisteluun tilastoja vastaan

Työllisyysasioissa ei olla Ylä-Pirkanmaalla viime vuosina edetty onnellisten tähtien alla. Tilastoihin ovat tehneet rumia piikkejä yritysten lomautukset sekä muutamien isojen yritysten yritystoiminnan päättymiset. Kun kyse on muutenkin vanhusvoittoisista muuttotappiokunnista, niin ei hyvä.

 

Nuoren pitää saada töitä ja rytmiä päivään


Tilanne on tietenkin ikävä kaikille, mutta eniten huolettaa nuorten asema. Moni nuori haluaa työllistyä lapsuutensa kotikuntaan tai perustaa perheen maalle pois kaupungin sykkeestä. Unelmana voi olla oma pieni punainen mökki järven rannalla. Joillekin voi olla helppo ajatella nuoren haluavan suurten keskusten sykkeeseen, mutta kyllä meitä rauhallisuutta rakastavia löytyy. Aina yhtälö ei kuitenkaan ole aivan helppo, eivätkä pelkät unelmat riitä. Töitä pitäisi löytyä.

Pitkäaikaistyöttömyys ei ole hyväksi kenellekään, mutta erityisen ikävää se on juuri nuorille. Kun aiempaa työkokemusta ja ehkä koulutustakin on vasta hyvin vähän, saattaa ammatillinen itsetunto olla varsin alhaalla. Eikä työttömyysjakso sitä ainakaan nosta. Jos nurkassa nyhjääminen on ainut asia, minkä nuori tietää, niin mihinkäs siitä sitten ponnistamaan.

Toinen aivan konkreettinen ongelma liittyy päivä- ja viikkorytmin katoamiseen. Kun aamulla ei tarvitse herätä töihin tai kouluun, tulee helposti illalla valvottua kauemmin. Livennyt päivärytmi karkottaa entisestään työelämästä. Aamuherätyksistä tulee työttömyyden jatkuessa aina vain hankalampia. Moni työtön nuori toivookin, että olisi edes joku paikka mihin mennä aina samaan aikaan aamusta.

 

Nuorten työttömyys Ylä-Pirkanmaalla


Nuorten työttömyys on Ylä-Pirkanmaalla valitettavan suurta. “Vuoden 2013 joulukuun tilastojen mukaan alle 25-vuotiaita työttömiä oli Virroilla 62, Ruovedellä 20 ja Mänttä-Vilppulassa 68”, kertoo Päivi Tulijoki Pirkanmaan TE-toimistosta.

Kun näihin määriin laskettaisiin mukaan vielä 25–29-vuotiaat työttömät ja eri toimenpiteissä olevat nuoret (työkokeilu, työvoimakoulutus, kuntouttava työtoiminta) niin päädyttäisiin seutukunnalla melko ikäviin työttömyyslukuihin. *tähän voi asettaa syvän huokauksen*. Lisäksi työllisyyskatsauksen tilastot sisältävät tiedot vain TE-toimiston listoilla olevista nuorista. Alueella on myös sellaisia työttömiä nuoria, jotka eivät ole aktiivisia työnhakijoita eivätkä siten näy näissä luvuissa.

 

Nuoren työllisyyskierteen katkaisuun Sanssi-kortti


Yksi keino nuorisotyöttömyyden kierteen katkaisemiseksi tai ainakin vähentämiseksi on Sanssi-kortti. Viime keväänä Pirkanmaalla postitettiin työttöminä olleille alle 30-vuotiaille nuorille Sanssi-kortti. Kortin kanssa nuori voi mennä vaikka suoraan yrityksiin työpaikkaa kysymään ja siten mahdollisesti edesauttaa työllistymismahdollisuuksiaan.

Yrittäjälle Sanssi-kortti tarkoittaa n.700 euron kuukausittaista tukea palkanmaksukuluihin. Luulisi siis Sanssi-kortillisen työtä kyselevän aktiivisen nuoren olevan monessa yrityksessä melko toivottu vieras.

Ja kyllä se Sanssi-kortti on jonkinlaista jalansijaa löytänytkin! Päivi Tulijoen mukaan vuoden 2013 alusta syyskuuhun mennessä Sanssi-kortin avulla oli työllistynyt Virroilla 53, Mäntässä 52 ja Ruovedellä 23 nuorta. Edellisvuonna 2012 vastaavat luvut olivat Virroilla 24, Mäntässä 10 ja Ruovedellä 12, joten kasvun näkee selkeästi.

Sanssi-kortti ja sen kautta saatava palkkatuki ovat yhä tuntemattomia monille alueen yrittäjille, mikä on suuri harmi, mutta toivottavasti potentiaalia sen lisäkäyttöön on edelleen olemassa.

Katso videot! Intersportin ja Kaukoravintolat Oy:n sekä nuoren kokemuksia Sanssi-kortin hyödyistä:

Nuorisotakuu - Sanssi-kortti (TEMvideot 28.11.2013)
Palkkaa nuori Sanssi-kortilla (Haussafi 28.1.2014)

...................................................
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Anneli
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!