25.5.2014

Sanssilla vakiduuniin jo parikymppisenä

Doe tutkimusmatkalla Sanssi-kortin maailmaan 3/4:

Jos maailma olisi täydellinen paikka, kaikille kävisi kuten Samulille.

Lähtiessäni etsimään Sanssi-kortilla työskentelevää nuorta pelkäsin edessä olevan pitkäkin urakka. Kortin nettinäkyvyys nuorten piirissä oli lähes nolla, joten se ei ainakaan nostanut odotuksiani.

Mutta hei, toisin kävi! Nuori löytyi alta aikayksikön. Kaiken lisäksi pääsin jututtamaan häntä ja selvittämään, miten hän pääsi töihin Sanssi-kortilla. Vai oliko kortilla osuutta asiaan ollenkaan?

Etsinnän tuloksena löytyi parikymppinen Samuli Kellomäki. Hän työskentelee VirKoneistus-nimisessä yrityksessä, joka on erikoistunut tuottamaan koneistuspalveluita. Tarkemmin en asiasta tiedä, mutta muttereita ja metalliputkia siihen liittyy. 
Samuli Kellomäki sai Sanssi-kortin avulla töitä VirKoneistuksesta.

Valmistumisen jälkeen vakituiseen työhön


Jutellessani Samulin kanssa selvisi, että hän on juuri valmistunut ja päässyt lähes saman tien vakityöhön. Siinä eivät kaikki hänen ikäisensä onnistu. En edes itse voi sanoa samaa! Työn saaminen meni Samulilla niin kuin parhaimmassa tapauksessa sen toivoo menevän: Samuli valmistui levyseppähitsaajaksi, ilmoittautui työnhakijaksi, odotti muutaman viikon ja sitten hänet pyydettiin töihin - vakituiseksi. Not bad, not bad.

Samuli työn touhussa.

Työnantaja oli tuttu Samulille jo työharjoittelujen ajalta. Tämä varmasti vaikutti duunipaikan saamiseen. Hän oli todennäköisesti antanut itsestään mairittelevan kuvan harjoittelussa, koska duuni napsahti. Nyt hän on työskennellyt yrityksessä jo useamman kuukauden ja pitää paikkaa ja työtovereita erinomaisina.

Sanssi toi työpaikan Samulille


“Asiat vain tapahtuivat. Sanssi-kortista olin kuullut joskus jossain, mutta ei mitään kummempaa”, Samuli kertoo.

Kaveriporukassa siitä ei ole ollut puhetta, vaikka kaikki hänen kaverinsa eivät ole työpaikkaa saaneetkaan. Jos Sanssi-kortti ei ole työnhakijan huulilla, niin voisiko kyse ollakin enemmän työnantajalle tärkeästä asiasta?

Samulin kanssa juttelemisen jälkeen on ilmiselvää, että tarvitsen myös toisen osapuolen, työnantajan, mielipiteitä asiasta. Haluan kuulla millainen houkutin Sanssi-kortti oli hänelle Samulin palkkaamisessa. Vaikuttiko se asiaan mitenkään? Oliko Samuli muuten vaan niin hyvä tyyppi, että hänet oli hyvä napata mukaan talliin?
Jos maailma olisi täydellinen paikka, kaikille kävisi kuten Samulille. Näin ei valitettavasti ole. Samuli on kuitenkin hyvä esimerkki, että työllistyminen voi olla mahdollista - sinullekin!


Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Doe
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Kuvat/Takuulla tekemistä!
Laina
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!