27.5.2014

Kirjanpitäjä kertoi Sanssista – tuttu kaveri löytyi töihin

Doe tutkimusmatkalla Sanssi-kortin maailmaan 4/4:

Löydettyäni oikeasti Sanssi-kortin avustuksella työskentelevän nuoren mieleni avartui - periaatteessa. Kyseessä ei ole mikään haamuläppä, jota heitellään antamaan nuorisolle jonkunlaista turvaa tulevaisuuden varalle, vaan se on ihan oikea asia. Asia, josta on hyötyä nuorelle työllistymiseen.

Haastattelin viimeksi Samulia, VirKoneistus-yrityksen nuorta työntekijää. Samuli työskentelee Sanssi-kortin avulla, mutta todellisuudessa kortti ei ole näkynyt mitenkään hänen elämässään. Hän pääsi töihin sen avulla, mutta Sanssi-kortti on hänelle yhtä kuin näkymätön. Sen vuoksi tarvitsin toisenkin mielipiteen kortista ja menin suoraan Samulin työnantajan, Hannu Suhosen, puheille. Toivoin hänen antavan enemmän valoa ja ymmärrystä Sanssi-korttiin.

Hannu luotsaa juuri vuoden ikään päässyttä VirKoneistus-nimistä yritystä, jonka leipälajina on alihankintakoneistus. Hannu pisti yrityksen itse pystyyn ja työntekijöinä hänellä on aiemmista kuvioista tuttuja tyyppejä - Samuli mukaan lukien.

VirKoneistus Oy on metallin alihankintayritys Virroilla. Kuvaaja: Laina.

Heti keskustelun kärkeen käy ilmi, ettei Hannu tiedä kortista kovin paljoa Samulia enempää. Hannulle hänen kirjanpitäjänsä oli kertonut Sanssi-kortista, jonka avulla nuoren palkatessaan yrittäjä saa avustusta eli palkkatukea valtiolta. Hannu täytti lomakkeen, vei sen TE-toimistoon, ja se siitä.

Hannu kehuu Sanssi-korttia hyväksi työvälineeksi, jonka avulla nuoria saadaan työllistettyä. Se on oiva apu erityisesti uuden yrityksen etsiessä jalansijaa. Hän kuitenkin ihmettelee kortin lähes totaalista näkymättömyyttä. Ilman kirjanpitäjää hän ei olisi kuullut kortista ja sen myötä tulevasta palkkatuesta. Hannu pohtii, miksi Sanssi-korttia ja palkkatukea ei mainosteta näkyvämmin. Hän ei ole kuullut muista yrityksistä, joilla olisi korttilaisia työntekijöinä.

Keskustellessa nousi myös esiin Sanssi-kortilla luvattujen palkkatukien epätasainen maksaminen työnantajalle, mikä on harmillinen asia. Palkka on maksettava kuitenkin säännöllisesti joka kuukausi.

Haastattelun voi tiivistää hyvin muutamaan lauseeseen. Sanssi-kortti on hyvä ja hyödyllinen asia, jonka avulla nuoria saadaan työelämään. Kortista tiedetään kuitenkin vähän. Tämän asian olen huomannut omissa tutkimuksissani ja se sai varmistuksen Samulin ja Hannun kanssa käymissäni keskusteluissa.

Onkin aika lähettää päättäjille palautetta tietoisuuden lisäämiseksi kortin osalta. Mainoksia paikallisiin lehtiin, jotta ihmiset oikeasti tiedostavat Sanssi-kortin olemassaolon, kuten Hannu asian mainitsi. Yhdyn tähän mielipiteeseen täysin! 
Sanssi-kortin näkyvyyttä pitäisi parantaa. Kuvaaja: Doe.


Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Doe
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!