26.5.2014

Sattumalta töihin

Työharjoittelusta työelämään 4/4 - Tanjan tarina

Rakkaalla media-alallamme on ollut paljon pulaa työpaikoista. Syy ei niinkään ole mielestäni mediapainotteisten yritysten vähäisyys, vaan enemmänkin työntekijöiden paljous. Moni valmistuu media-alan osaajaksi, mutta osa jää valmistumisen jälkeen työttömäksi tai joutuu siirtymään täysin eri alalle.

Seuraavaksi arjen sankariksi nostan luokkatoverini, Tanjan, joka pääsi omien sanojensa mukaan sattumalta töihin.

Viimeinen haastatteluni tapahtui puhelimen välityksellä. Puhelimeen vastasi pirteä 25-vuotias Tanja. ”En kyl tiiä voinko vastata näihin kysymyksiin, ku oot pari minuuttii myöhässä”, hän naurahtaa omaan innokkaaseen tapaansa.

Tanja ei lukion jälkeen osannut päättää, mikä häntä oikeastaan kiinnostaisi. Kolme vuotta hän pähkäili mihin lähtisi opiskelemaan, kunnes yläasteajan mielenkiinto heräsi taas henkiin.

”Mä olen oikeestaa hakenu yheksän eri alan kouluun. Muun muassa hain optikoksi, nukketeatteriin, eläinten hoitajaks ja leipuriksi”, hän nauraa.

Moneen paikkaan tuli haettua, mutta palo päästä media-alan hommiin roihusi muita kirkkaammin. Loppujen lopuksi Tanja haki Tampereen ammattikorkeakouluun Virroille.

”Nyt on sitten ammattikorkeakoulututkinto taskussa kohta. Toivottavasti. Vielä olisin lähössä vaihtoon syksyllä, mutta pian pitäis valmistua”, hän nauraa ääneen.

Opiskelun ohessa Tanja työskentelee Yle Viihteellä nettitoimittajana. Työnkuvaan kuuluu nettisivujen päivittäminen ja sosiaalisen median, mm. Facebookin ja Twitterin, pyörittäminen. Tanja kiteyttää vielä yleisesti työnkuvansa “sellaiseksi netissä toimittamiseksi”
 
Tanja on päässyt unelma-alalleen hommiin.
 
Työpaikka tuli sattuman kaupalla Tanjalle. Aiemmin hän oli ollut suorittamassa työharjoittelua Ylen Lasten toimituksessa. Siellä vierähti viisi kuukautta ja pari viikkoa ennen harjoittelun loppua käytävällä kävellessään häneltä kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut työstä. Tuolloin oli juuri vapautunut paikka Viihteen toimituksessa, ja Tanjan ahkeruus harjoittelussa oli kiirinyt läpi toimitusten aina Yle Viihteen pomon korviin. Seuraavana päivänä innokkaan harjoittelijan korviin kantautui ilouutinen - paikka olisi hänen. ”Oli sellanen sattuman kauppa, mut uskon et harjottelusta oli paljon apua”, Tanja toteaa.

Tanja pohtii hetken aikaa kysymystäni nuorten työllistymisestä ja huomauttaa sen olevan aika kinkkinen. Hän miettii tilastollisesti nuorten työttömyyttä ja myöntää sen olevan aika kurjalla tasolla. Kuitenkin positiivinen neitokainen sanoo olevansa optimistinen tilanteen suhteen.

”Uskon että ollaan menossa parempaan suuntaan. Ainakin omassa lähipiirissäni nuorilla on asenne kohdallaan työntekoon”, hän toteaa.

Tanja uskoo nuorten olevan ahkeria eikä stereotyyppisesti sossupummeja ja laiskoja. Hän harmittelee myös sitä, kuinka monet nuoret laittavat hakemuksia useisiin kymmeniin paikkoihin eivätkä pääse edes haastatteluihin. ”Yrityksetkii sais olla paljon avoinmielisempiä. Nuorisolla on kuitenkii paljon mitä tarjota, vaik niillä ei viel sitä työkokemusta oo.” Tanjan mielestä nuorilta saa paljon uusia ideoita, ja yritysten tulisi olla rohkeita ja käyttää nuorta työvoimaa, jota on paljon tarjolla.

Näihin iloisiin ja rohkaiseviin tunnelmiin päätän oman haastattelusarjani. Olen päässyt tutkimaan monenlaisia mielipiteitä ja ajatusmaailmoja nuorten työttömyydestä ja työnteosta.

Syytteleviä sormia en rupea osoittelemaan nuorisolle tai yrityksille vaan haluan molemmille osapuolille sanoa näin: Rohkeasti vaan! Hakekaa ja olkaa aktiivisia ja uskaltakaa ottaa riski nuorten kanssa. Ilman työtä ei tule työkokemusta.


Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Milja
Virtain toimipiste, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ylä-Pirkanmaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!