Sandin paita, Tommy Hilfigerin pusero, pellavahame, pikkumusta, vintage-jakku… Ostan mielelläni vaatteita käytettynä. Kirpputorilla opiskelijan on hyvä olla, sillä edulliset hinnat hellivät ja valikoima on isoissa kaupungeissa runsas. Ekologinen näkökulma on myös tärkeä, sillä luonto ei kestä uusien tekstiilien taakkaa. Miksei hyödynnettäisi vanhoja?
Vaateshoppailu on intohimo monelle nuorelle aikuiselle. Kulutusyhteiskunta tuntuu toimivan niin, että jokaisiin opiskelijabileisiin on oltava uusi toppi tai pränikät tennarit. Opintotuki tuskin venyy moisiin hankintoihin ilman kaurapuuroviikkoa.
Paljonko haluat käyttää rahaa vaatteisiin? Kirppariostokset vievät vain murto-osan uusien vaatteiden hinnasta. Budjetoi ja säästä. |
Puurokuuri ei kuitenkaan ole pakollinen, vaikka uusia asuja hankkisikin. Aloitteleva kirppiskävijä pääsee harrastukseen nopeasti käsiksi, sillä Tampereelta löytyy kirpputoreja jokaisen mieltymyksiin.
Kannatatko ketjua vai tahdotko torille?
Ketjuissa toimivat kierrätysliikkeet ovat omia suosikkejani, sillä ne ovat siistejä ja hyvin organisoituja. Vaatteet on lajiteltu huolellisesti ja ne ovat edullisia. Useassa paikassa on hyvät sovituspisteet, ja tuotto menee yleensä hyväntekeväisyyteen.
Perinteiset kirpparit pöytävarauksineen voivat olla ihania tai laimeita, riippuen valikoimasta. Koska jokainen myyjä määrittelee itse tuotteensa, hintataso ja laatu vaihtelevat hurjasti. Jos olet valmis penkomaan tai haluat itse myydä vaatteita, normikirpputori on hyvä vaihtoehto. Tuotto menee siis suoraan myyjälle, mutta pöytävuokra on maksettava.
Kesäiset torikirpparit ovat hauskoja, koska silloin pääsee vuorovaikutukseen myyjän kanssa ja voi kuulla tarinoita tuotteista. Nopeiden ostopäätösten tekeminen on etu, samoin taito tinkiä. Muista varata mukaan käteistä, sillä myyjillä tuskin on maksupäätteitä. Tuoton saa tietysti kirppismyyjä.
Netin valtakautena erilaiset nettikirpputorit ovat myös suosittuja. Netistä ostettaessa täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä vaatteen istuvuutta tai kuntoa ei pääse tarkastamaan. Pyydä siis riittävät tiedot myyjältä ennen ostopäätöstä. Varmista ainakin vyötärön, rinnanympäryksen ja lantion mitat istuvuuden vuoksi.
Onnistunut ostos sopii omaan tyyliin ja vartaloon
Käytettynä kannattaa etsiä hyvänkuntoisia vaatteita ja asusteita. Kirppareilla on tarjolla laaja kirjo tyylejä ja aikakausia aina pintamuodista vintageen tai massateinistä rokkariin. Tutki tuote tarkasti reikien ja kulumien varalta. Jalkineet voi jättää rauhaan, sillä edellisen omistajan jalka on luultavasti muokannut kenkää tiettyyn malliin. Iskemättömät kengät toimivat tietysti.
Jos vaatteessa on vika, joka on helposti korjattavissa, kannattaa se silti ostaa. Korjaaminen on mukavaa hommaa, jos taitoja riittää.
Jatkuva uutuuksien hankkiminen aiheuttaa tavaraähkyn ja ostoskrapulan. |
Vaatteiden kokomerkintöjä ei kannata tuijottaa, sillä varsinkin vintagen mitoitus poikkeaa nykyisestä huomattavasti. Entisajan M voi vastata nykyistä S:ää tai XS:ää. Suuresta osasta vintagea kokomerkintöjä ei löydy ollenkaan, sillä ennen vanhaan useat vaatteet olivat itse ommeltuja tai mittatilaustyönä valmistettuja.
Pesu ja paikkaus ovat parasta ensiapua
Hankinnat kannattaa pestä pesuohjeen mukaan ennen käyttöä. Kirppisvaatteen pinnassa ei ole myrkyllisiä käsittelyaineita kuten uutena ostetussa, mutta itselle voi olla miellyttävämpää, jos vaatteen silti pesee. Tietyt bakteerit kuolevat vasta 60 asteessa, mutta mikäli materiaali on herkkä, alempi lämpötila kelpaa. Pesukoneeseen sopimattomat ostokset voi pestä käsin tai pyyhkiä kostealla. Esimerkiksi laukuille käy pyyhkiminen ja huolellinen tuulettaminen, ja korut voi pestä miedolla saippuavedellä.
Mikäli ostat vaatteen, joka haisee varastolle tai pahvilaatikolle, kokeile tuulettamista, pakastamista tai etikkakäsittelyä. Yksittäisiä hajukohtia voi yrittää poistaa alkoholilla.
Pidäthän vaatteistasi hyvää huolta. Huolellisen huollon ansiosta kirppislöytö kestää myös toisen elämän.
......................................
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Oona Uski
Liiketalouden opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!