27.5.2014

Julkkishaastattelu: Timi Lexikon - Tehkää sitä mistä tykkäätte

Tampereen Monitoimitalo 13:ssa järjestetyssä Urbaanin Musiikin Workhopissa päästiin musiikin tekemisen oppimisen lisäksi kurkistamaan, mistä tapahtuman tähtiluennoitsijana toiminut, savolainen rap-artisti ja musiikintekijä Timi Lexikon ammentaa inspiraationsa ja kuinka hän on päätynyt musiikkialalle.

Timi Lexikon toimi Urbaanin Musiikin Workshopin tähtiluennoitsijana. Kuvaaja: Mira Tähkänen.

Timin musiikissa yhdistyvät eri tyylilajit kuten rap, RnB ja pop. Timi hakee musiikkiinsa vaikutteita hyvin monesta paikasta, soundillisesti ja musiikillisesti kaikesta uudesta ja inspiroivasta, ja mistä nyt sattuu tulemaan hyvä fiilis. Hän kuuntelee myös Queenia ja Fleetwood Macia, eli vaikutteita tulee myös vanhoista klassikoista.

Lapsuuden haaveammattina oli jääkiekkoilija, mutta musa on aina kiinnostanut


Kasiluokalla Juankoskella Timi perusti ensimmäisen bändinsä nimeltään Wrongones, joka teki yhden omakustannelevyn ja muutamia keikkoja. Lukion jälkeen Timi opiskeli TAMKissa, Virtain toimipisteessä digitaalista ääntä ja kaupallista musiikkia. Koulua vastapäätä oli oma studio, jossa tehtiin ensimmäinen soolo-mixtape Kuka on Timi Lexikon?. Siellä on äänitetty myös hyvin pitkälti debyyttialbumi Vähät valitan, joka julkaistiin 2010.

Ajatusta siitä, että musiikkia voisi tehdä myös päätoimisesti työnä, on Timin vaikea paikantaa tiettyyn hetkeen tai aikaan. Merkittäviä hetkiä olivat kuitenkin ensimmäisen levyn julkaisun jälkeen, kun radiosoittoon lähti biisi Reivaa ja etenkin savossa erittäin avosylin vastaanotettu Huasteleppa Levveemmin -musiikkivideo. Koulun jälkeen hän työllistyi musa-alalle, Sonylle digi-puolelle, jossa pari vuotta vierähti tehden erilaisia töitä. Timi on ollut aikaisemmin töissä mm. mansikanpoimijana, kaupan alalla, päiväkodeissa, tehtaissa ja postinjakajana. Hänen vanhempansa ovat pitäneet huolen siitä, että töissä on oltu joka kesänä.

Workshopin lopuksi nähtiin Monitoimitalo 13:n Stage valoefekteineen käytössä, kun Timi veti keikan. Kuvaaja: Mira Tähkänen.

Inspiraatio voi tulla ihan mistä vaan


Timi kertoo, että Heimoi-biisin idea lähti sähköpostiviestistä, joka alkoi sanoilla hei ja moi. Sanojen pyörittelyn jälkeen lopputulos oli, että se voi tarkoittaa kahta tervehdystä tai kahta heimoa. Yhden biisin hän on jopa kirjoittanut tv-sarjasta, jota ei ollut koskaan katsonut, mutta koska kaveri oli sarjasta niin fiiliksissä, biisi syntyi. Oudoin inspiraation lähde tuli Koti on siellä-biisille. Timillä oli pitkään ollut mielessä savolaisuudesta kertovan biisin tekeminen. Suihkussa shampoot päässä hän sai ajatuksen kertosäkeestä, meni shampoot päässä kirjoittamaan sanat ylös koneelle ja lauloi kännykän tallennusapplikaatioon melodian, ettei se pääse unohtumaan. ”Pakko tallentaa heti, sillä muuten ajatus olisi karannut”, hän kertoo nauraen. Timi Lexikon pyrkii kehittämään itseään artistina ja varsinkin biisien tekijänä koko ajan, mikä ilmenee siten, että hän pyrkii kirjoittamaan paljon ja monipuolisesti.

Timi kannustaa nuoria tekemään sellaisia, asioita, joista tulee hyvä fiilis. Kuvaaja: Mira Tähkänen.

”Tehkää sitä mistä tykkäätte! Uskon että ihminen on onnellisimmillaan sillon kun se tekee sitä mistä tykkää eniten.”

Timi antaa neuvona musiikin tekemisestä haaveileville, että täytyy pitää hauskaa ja tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Täytyy uskoa omaan hommaan, jos on joku hyvä idea. Ei pidä lannistua, varsinkaan jos joku tulee sanomaan, ettei voi tehdä sellaista mitä ei ole ennen tehty - sillä ei ole mitään merkitystä.

Urbaanin Musiikin Workshop huipentui Timi Lexikonin akustiseen keikkaan. Kuvaaja: Henna Nastolin.

Timi itse seurasi lukion jälkeen fiilistä, että musan tekeminen on hauskaa ja mietti, voisiko musan tekeminen kantaa ammatiksi asti. Hän ei päässyt ensimmäisellä hakukerralla kouluun, vaan vasta toisella. Välivuotena Timi kävi intin ja mietti, mitä voisi tehdä paremmin, että pääsisi kouluun toisella yrittämällä. Viestinä ilman koulutuspaikkaa jääville nuorille Timi antaa neuvon: ”Ihan mikä tahansa, mikä tuntuu hyvältä itsestä, sitä kannattaa jatkaa. Hyville tyypeille, jotka osaavat hommansa, löytyy aina kysyntää.”


Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Henna Nastolin
Hoitotyön opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!