24.8.2015

Sattuman välähdys – ideasta sovellukseksi: Nykyhetki (Osa 2)

Sattuman välähdys - ideasta sovellukseksi. Random access ideas (Osa 1) julkaistu 19.3.2014. 

Kirjoitin noin vuosi sitten viimeksi Takuulla tekemistä blogiin juttuni ensimmäisen osan. Kerroin silloin diabetes applikaatioon liittyvästä ideastani ja sen keksimisestä sekä ideakilpailuun osallistumisestani. Näin pienen tauon jälkeen voin kertoa, että projekti voi edelleen suhteellisen hyvin. Päädyin valitsemaan diabetes applikaation opinnäytetyöni aiheeksi ja olen nyt sen pohjalta perustamassa toiminimi pohjaista yritystä.

Diabetesapplikaatio - mistä siinä on kyse?


No mikä tämä diabetesapplikaatio sitten on? Kyse on sovelluksesta, jota voidaan käyttää diabeteksen itsehoidon tukena ja joka muistuttaa mm. verensokerin mittaamisesta ja tulosten kirjaamisesta. Sitä se onkin, mutta muutama muu asia on ajan kuluessa kehittynyt suunnitelmissa. Pääasiassa kilpailija-analyysin pohjalta ovat syntyneet suurimmat muutokset, en ole ainoa joka on saanut saman idean, vaan markkinoilla on jo olemassa kilpailevia tuotoksia. Tästä on kuitenkin ollut minulle hyötyä. Tutkimalla kilpailijoiden heikkouksia ja vahvuuksia olen pystynyt kehittämään omaa applikaatiotani eteenpäin, mutta myös joutunut hautaamaan alkuperäisiä ideoitani. Merkittävin näistä päätöksistä on niinkin vähäinen kuin päätös ohjelmoida applikaatio pelkästään Android-käyttöjärjestelmälle. Päädyin tähän valintaan koska Android on johtavia ellei johtavin käyttöjärjestelmä mobiililaitteissa. Lisäksi applikaation ohjelmointi ja tuottaminen Android-järjestelmälle on mielestäni helpompaa. Kenties myöhemmin harkitsen diabetesapplikaation tuottamista IOS-käyttöjärjestelmälle (esim. iPhone ja iPpad) ja Windows-järjestelmälle. Muita tekemiäni muutoksia applikaation suunnitelmiin en paljasta tällä kertaa, sillä ne koskevat lähinnä teoria tietoa diabeteksestä ja sen hyödyntämisestä osana applikaatiota sekä kuinka saada asiakas kiinnostumaan applikaatiosta. Todennäköisesti diabetesapplikaatio on ladattavissa Google Play Storessa kesällä 2015. Tämä on kuitenkin vielä toistaiseksi arvio, mutta pidän tätä applikaation julkaiseminen takarajana, koska mikäli jatkan projektin työstämistä samalla tahdilla kuin nyt, on applikaation valmiiksi saaminen täysin mahdollista.

Opinnäytetyön haasteita


Opinnäytetyössäni käsittelen diabetestä sairautena ja tuon esille jo olemassa olevia hoitokeinoja ja kuinka niitä voidaan hyödyntää mahdollisesti mobiilisovelluksessa. Opinnäytetyöni toteutustavaksi olen valinnut tuotokseen painottuvan opinnäytetyön, jossa tarkoituksena on tuottaa esimerkiksi kirja, cd, opetusvideo tai opetuslehtiä. Eli minun tapauksessa tuotoksena toimii diabetesapplikaatio. Tiedonkeruussa käytän taas menetelmänä kirjallisuuskatsausta eli selaan neljä kottikärryllistä kirjoja ja kulutan useita iltoja TAMKin kirjastossa etsiessäni opinnäytetyöhöni soveltuvaa tietoa, jota voin mahdollisesti hyödyntää myös applikaation luomisessa. Kuitenkin opinnäytetyön tekeminen on jännä prosessi, vaikka olenkin hieman karsastanut sitä, koska työmäärä on suuri ja minulla koulun ja opparin päälle vielä harrastukset. Olen kuitenkin huomannut, että opinnäytetyön tekeminen tästä aiheesta on kannattavaa, koska voin hyödyntää kyseisen projektin tietoa monessa muussa asiassa myöhemmin sairaanhoitajana sekä applikaatioiden luomisessa. Eikä koskaan voi tietää liikaa.

Mitä hyötyä yrityksen perustamisesta voisi minulle olla?


Päädyin harkitsemaan yrityksen perustamista lähinnä halusta toimia yrittäjänä, jotta voin kokea millaista se on.
"Nyt olen alkanut ymmärtää, että yrityksen perustaminen vaatii hirvittävästi tietoa omasta yritysideasta, luonnollisesti. Siihen liittyy myös monta muuta tekijää, kuten mahdollisen rahoituksen hankkiminen ja taloudenpito, verotus asioista selvää ottaminen ja tietysti lakiasioihin perehtymistä. Eli tiedonhakua ja käsittelemistä monelta eri tiedon alueelta. Pakko myöntää että se on hieman puuduttavaa touhua, varsinkin näin sairaanhoitajaopiskelijan näkökulmasta. Mutta se kannattaa ja uskon että mitä enemmän on valmis työskentelemään sitä enemmän voi saavuttaa."
Valitsin yritysmuodoksi toiminimen, koska toimin toistaiseksi yksin projektin parissa ja yrityksen pääoma ei ole suuri. Lisäksi toiminimen etuna on se että voin jäädyttää yritykseni toiminnan silloin kun haluan ja palauttaa sen toimintaan taas kun seuraava projekti alkaa. Laskutuksen ja yrityksen kirjanpidon aion jättää suosiolla ammattilaisten hoidettaviksi eli käytän kirjanpitoyritysten palveluja, sillä säästän paljon vaivaa ja aikaa.


Olen suunnitellut myös startup-rahoituksen hakemista parilta eri sivustolta. Startup-rahoituksessa kuka tahansa voi tukea aloittavan yrityksen toimintaa rahallisesti, vastineeksi esim. osakkeesta, ilmaisesta tuotteesta. Miksi startup-rahoitus? Päädyin suunnittelemaan rahoituksen hakemiseen startup-sivustoilta, koska minulla itselläni ei ole henkilökohtaista pääomaa mobiilisovelluksen tuottamiseen ja ohjelmointi taitoni eivät ole sillä tasolla että voisin tuottaa toistaiseksi ohjelman itse. Tärkein syy on kuitenkin se että, haluan ohjelmani ilmaiseksi asiakkaan ladattavaksi. Ohjelman tarkoitus ei ole tuottaa rahaa, vaan sen tarkoitus on auttaa ihmisiä. Haen rahoitusta kattaakseni ohjelmoimiseen ja koodarin palkkaamiseen menevät kulut.


Loppupeleissä kävi miten kävi tämän projektin kanssa. Päätyypä sovellus sitten Google Playhin ladattavaksi tai sitten vain back-up -suunnitelman kautta luoduksi sovellukseksi pelkästään opinnäytetyön tuotokseksi, työ ei ole mennyt hukkaan. Seuraavat opinnäytetöidensä kanssa painivat opiskelijat pääsevät ihmettelemään työtäni Theseukseen muiden opinnäytetöiden sekaan.Tämä projekti on kuitenkin ollut tähän asti mielekästä tekemistä ja opettavainen kokemus, jonka pohjalta olen löytänyt itsestäni uusia puolia sekä kartuttanut tietämystä diabeteksestä ja sen hoidosta. Lisäksi olen kartuttanut tietoa idean kehittämisestä tuotteeksi ja saanut lisää tietoa yrityksen perustamisesta. 

Jännä nähdä mihin tämä päätyy…

Linkkejä:

 

https://www.perustayritys.fi/usein-kysyttya

http://yrityksen-perustaminen.net/toiminimen-perustaminen/

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/minustakoyrittaja/perustamistoimet/elinkeinonharjoittaja/

https://www.kickstarter.com/

https://www.fundedbyme.com/fi/


.............................................
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Janne Pääkkönen Hoitotyön opiskelija

Tampereen ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!