30.11.2014

Jukka luotsaa Etsivää nuorisotyötä Ruovedellä!

Etsivän nuorisotyön apu on tarkoitettu 15–29-vuotiaille. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Etsivä nuorisotyö auttaa nuorta elämäntilanteen selvittelyssä, osallistumisen perustana on vapaaehtoisuus.


Ruovedellä Etsivä nuorityö -toimiston löytää vanhalta puukoululta terveyskeskuksen kohdalta tien toiselta puolen. Pihassa voit ihmetellä rakennuksen monia ovia, mutta siitä Amanda-työpajan vasemmalta puolelta löydät oven missä on Jukan nimi ja puhelinnumero. Olet löytänyt perille.

Ruoveden Etsivä nuorisotyö löytyy täältä.

Kauniissa maisemakonttorissa istuu Jukka Salmela. Hän on aloittanut työt Etsivän nuorisotyön vetäjänä tämän vuoden alusta. Työkokemusta lasten ja nuorten kanssa työskentelystä löytyy pitkältä aikajaksolta. On ollut urheilukoulujen vetämistä, luokanopettajan, erityisluokanopettajan sekä nuoriso-ohjaajan työtä. Hänellä on vankka ja laaja-alainen näkemys nuorista.

Jukka Salmela toimii Etsivän nuorisotyön vetäjänä Ruovedellä.
Nuoret löytävät tiensä Jukan toimistolle monesti koulujen opojen tai erityisopettajien kautta. Eli koulu on päättymässä ja pitäisi saada todistus, mutta on kertynyt poissaoloja ja siksi todistus jää saamatta. Täällä yhdessä nuoren kanssa etsitään vaihtoehtoisia reittejä koulun loppuun suorittamiseksi. Myös koulutuspaikkojen etsiminen ja niihin tutustuminen yhdessä nuoren kanssa kuuluvat tähän työhön. Ainoa polku ei kulje koulun kautta, vaan myös sosiaalitoimen, TE-toimiston ja työpajojen kautta tulee nuoria autettavaksi. Etsivä nuorisotyö (katso video) on tarkoitettu 15–29-vuotiaille nuorille.

Toimistolla löytyy nuorelle myös tekemistä.

Tälläkin hetkellä tukimuodon piirissä on useita nuoria ja muutama aloittelee toimistolla kuntouttavassa toiminnassa. Siinä nuori tekee toimistolla Jukan johdolla häntä kiinnostavia asioita. Tällä hetkellä nuoret ovat kiinnostuneet taulujen tekemisestä.

Työnkuvaan kuuluu myös nuorten päivittäisten asioiden hoitaminen yhdessä eli vaikka sossussa tai TE-toimistolla asiointi. Erään nuoren kanssa on tehty yhteistyössä omat Etsivä nuorisotyö Ruovesi -sivut Facebookiin. Yhteistyöllä nuoren kanssa yritetään löytää itsekunnioitus ja ”elämässä pitää koittaa pärjätä” -asenne. Normaalin päivärytmin löytäminen näiden nuorten kohdalla on ensisijaisen tärkeää.

Nuoria kiinnostaa tehdä tauluja.

Esimerkkinä rytmin löytämisestä Jukka kertoo tarinan eräästä nuoresta, joka vietti videoiden äärellä suuren osan vapaa-ajasta yötä myöten. Koulunkäynti kärsi tästä totutusta tavasta. Kävipä sitten niin, että videot hajosivat ja nuoren isä ei ostanut enää uusia laitteita. Tämän johdosta nuoren elämässä muuttui rytmi ja koulunkäyntikin alkoi sujua paremmin. Nykyajan ”videoita” ovat tietokoneet ja puhelimet, joiden äärellä ollaan yömyöhään.


Nuoren itseluottamus kasvuun


Tämä työ on pitkälti holhoamista ja Jukan kännykkä onkin päivittäin kovassa käytössä, kun hän soittelee nuorten perään ja kyselee onko kaikki sovitut toimenpiteet tehty. Jos puhelimeen ei vastata, niin periksi mies ei anna vaan lähtee käymään nuoren kotioven takana. Tällä tavoin asiat eivät jää puolitiehen vaan ne yritetään viedä loppuun asti sovitulla tavalla. Joskus vaan nuorten mielestä ”puhelinlinjoissa on ollut vikaa, kun soittoyritykset eivät tavoita nuorta ja viestit eivät mene perille”, naurahtaa Jukka.


Työ vaatii sitkeyttä ja tässä työssä laatu korvaa määrän. Kuitenkin kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Nuori voi sanoa, ettei halua enää yhteistyötä etsivän kanssa.

Jukalla on kivoja visioita tulevaisuuteen vai miltäs kuulostaa kalareissu, pingiksen peluu, liikunta esim. jalkapallo ja sen päälle sauna, luontoretki nuotioineen ja makkaroineen. Ei paha ollenkaan.


Tämä on sitä kuntouttavaa toimintaa nuorille, millä yritetään saada nuoren itseluottamus kasvuun. Itseluottamuksen kasvaessa uskaltaa nuori siirtää vanhoja tapoja ja asenteita taka-alalle ja suunnata elämää uusille urille. Joskus se onnistuu ja toisinaan sitten taas ei. 

Sinä apua tarvitseva ruovesiläinen nuori tai avun tarpeessa olevasta nuoresta tietävä henkilö, ota rohkeasti yhteyttä Jukka Salmelaan. Alla hänen yhteystietonsa:

Etsivä nuorisotyö
Ruovedentie 19
Työnohjaaja Jukka Salmela, p. 044 7871 313
s-posti: jukka.salmela(at)ruovesi.fi


Katso video! https://www.youtube.com/watch?v=vMSQRzYUsL0&list
Etsivä nuorisotyö


......................................
Teksti ja kuvat: Hansu

Liiketalouden koulutusohjelma
TAMK Virrat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!