21.2.2015

Kesätyöhaun kolme kovaa K:ta

On taas se aika vuodesta kun moni nuori aiheuttaa itselleen stressin kesätyöhausta. Vallitseva taloustilanne sekä yritysten jatkuvat yt-uutiset eivät myöskään helpota tilannetta, kun samasta työpaikasta saattaa parhaimmillaan taistella jopa tuhansia työnhakijoita. Miten siis pitää oma ’pää kylmänä’, sekä pysyä motivoituneena vielä kolmannenkymmenennen hakemuksen kohdalla?

Kesä + työ + hakemus = apua!


Kesätyöhaun koittaessa monen nuoren mielen valtaa epätoivo: ”Töitä pitäisi saada kesäksi, ja siis mieluiten oman alan töitä, mutta mitä jos en onnistukaan?” 


Työhakemuksia saa lähettää useita, mutta hakuprosessin tiimellyksessä turhautuu helposti. Pitäisi muistaa yksilöidä jokainen hakemus haettua työpaikkaa vastaavaksi, erottua joukosta, pyrkiä tuomaan omat vahvuudet mahdollisimman edustavalla tavalla esiin - kuitenkaan luomatta samalla liian itsevarmaa kuvaa itsestään. Valitettavasti täydellisen työpaikkahakemuksen kaavaa ei ole löydetty, mutta muutamia suuntaa-antavia neuvoja hakua varten on olemassa. Esimerkkinä itse kehittelemäni kolmen kovan K:n kaava, joka voi toimia perusohjenuorana työnhaussa.



K niin kuin k e s k i t t y m i n e n



Työhakemuksia laatiessa monen nuoren mielessä käy varmastikin mielessä copy paste – tyylinen ratkaisu, eli tekisi mieli lähettää sama perushakemus moneen yritykseen kerralla. Suosittelen kuitenkin miettimään tätä ratkaisua vielä uudemmankin kerran, koska yritykset kiinnittävät huomiota siihen, kuinka juuri sinä olisit heidän yritykseensä sopivin valinta. Hakemusta tehdessä kannattaa siis edes mainita yrityksen nimi, tai vielä parempi; perustella omia vahvuuksia yrityksen omilla arvomaailmoilla tai hakukriteereillä. Kiinnostus yritystä kohtaan on siis hyvä tuoda julki, jotta tusinahakemuksen leima ei muodostu oman hakemuksesi ylle. Jokaisen hakemuksen kohdalla on siis syytä keskittyä luomaan yksilöity hakemus juuri sitä yritystä varten, johon olet hakemassa.

K niin kuin k a n n u s t a m i n e n


Kannustaminen liittyy työhakemusten teossa sinuun itseesi. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää kannustaa itseään jokaisena kertana, kun Lähetä-painiketta on painettu ja työhakemus on saatettu yrityksen tietoon. Hakemusten teossa auttaa myös tavoitteiden asettaminen: ”Tänään teen kolme hakemusta ja huomenna kaksi.” Älä kuitenkaan mene lannistuneen lankaan, ja ala moittia itseäsi mikäli jokin tavoite jää jonakin päivänä saavuttamatta. Päämäärä on se tärkein, ja voithan onnitella itseäsi myös niistä kahdesta tehdystä hakemuksesta, vaikka päivän tavoitteesi olisi ollutkin kolme. Jokainen tehty työhakemus on askel kohti mahdollista kesätyöpaikkaa, ja harvemmin kesätyöpaikka tulee eteen ilman omia ponnisteluja. Ole siis armelias itsellesi.


K niin kuin k o i t t a m i n e n


"Jos ei koita, ei voi voittaa” – näin on tainnut joku fiksu joskus sanoa. Uskallan väittää, että jokainen kesä sekä kesätyönhaku on erilainen. Mikäli olet aiempana kesänä raatanut kovasti työhakemuksien eteen, mutta et päässytkään haluamiisi työtehtäviin, niin älä luovu toivostasi. Vaikka yritys X ei valinnut viime kesänä juuri sinua työntekijäkseen, ei se suinkaan tarkoita ettei yritykseen kannattaisi enää hakea.

Harjoituksella kesätyöhakumestariksi  


Työnhaku on aina kuluttavaa puuhaa, oli kyse sitten kesätyöstä tai vakityöpaikan hankinnasta. Jokainen hakuprosessi on syytä ajatella hyödyllisenä oppimisen kannalta, sillä mitä useamman työhakemuksen olet kirjoittanut, niin sitä kokeneempi olet. Aiemmat työhakemukset kannattaa mielestäni myös säästää, niitä voi käyttää tulevien hakujen tukena. Työhaastatteluihin pääsy ja niistä oppiminen ovat myös oivia keinoja kehittää omia työnhakutaitojaan. Mikäli mahdollista, niin yrityksiltä voi jopa tiedustella palautetta omasta hakemuksestaan tai haastattelustaan. Huomioitavaa kuitenkin on, että usein rekrytointiprosessi on suuri, eikä kaikilla yrityksillä ole välttämättä resursseja kommentoida miksi juuri sinä et tullut valituksi.

Uskon, että aktiivinen työnhakija palkitaan ennemmin tai myöhemmin – usko sinäkin siis itseesi!


Kesätyöpaikkoja ja hakuaikoja voit etsiä sen yrityksen sivulta, johon haluat töihin. Lisäksi kesätyöpaikkoja löytyy sivuilta:

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/nuoret/toihin/kesatyot/index.html
http://www.nuorilletoita.fi/ 
http://www.kesatyopaikat.fi/
https://tyopaikat.oikotie.fi/kesatyo
http://www.uranus.fi/tyopaikat/nayta/kesatyopaikka-kesaksi-2015-useita-tyonantajia/1
http://duunitori.fi/tyopaikat/suomi/kesätyö/


……………………………….................
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Milla Hiitelä
Liiketalouden opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!