21.2.2015

Löydä paikkasi! - Nuorillepaikkoja.fi

Mitä tekisi seuraavaksi? Jotain pitäisi aloittaa, mutta ei oikein tiedä mitä ja missä. Tätä pulmaa helpottamaan on luotu sivusto Nuorillepaikkoja.fi, nuorillepaikkoja.fi. Sivusto toimii osana Nuorisotakuuta Pirkanmaalla, ja se on suunnattu nuorille 30-vuotiaisiin saakka sekä toimijoille. Kävin kokeilemassa sivustoa ja katsomassa, mitä kaikkea sivustolta löytyykään.

 

Sivustolla on kartta ja viisi pääkohtaa p a i k k o i h i n 

 

  • Haluan töihin” näyttää kartalla toimijat. Näiltä sivuilta sinun voi olla siis helpompi löytää vaikkapa työpaikka, kun sivustolla esiintyvät yritykset etsivät erityisesti nuoria.
  • Haluan kouluttautua” näyttää kartalla eri koulujen, ja koulutuksesta tietoa jakavien pisteiden osoitteet ja yhteystiedot. Näet myös kohteet helposti kartalla. 
  • Jotain muuta” antaa vinkkiä, mistä etsiä muita vaihtoehtoja kuten ohjaus, valmennus ja erilaiset työpajat sekä nuorisotalot. 
  • Haluan yrittäjäksi” näyttää yrittäjyyteen avittavat tiet eri palveluihin, joista löydät lisätietoa. 
  • Lopuksi löytyy vielä kohta ”Tarvitsen apua uravalintaan”. Sieltä löydät helposti itseäsi lähimmän pisteen, josta kysyä apua ja neuvoa.

Sivustolla surffaus


Klikkaamalla vasemmalle ilmestyvästä listasta sinua kiinnostavaa toimijaa näet palvelun tiedot ja toimiston sijainnin kartalla. Näet kohteet myös kartalla, samoin kuin yhteystiedot pomppaavat helposti esiin kohdetta napauttamalla. Voit myös suunnistaa sivuilla avainsanojen avulla. Klikkaamalla avainsanat-valikkoa kartan yläpuolella eteesi avautuu laaja valikoima sanoja, joiden avulla pääset myös eteenpäin.

Takuulla tekemistä! -projektissa on tehty karttapalvelusta esittelyvideo "Tuu mukaan kartalle - Nuorillepaikkoja.fi". Video on tarkoitettu Pirkanmaan Nuorisotakuutoimijoille ja nuorten palvelujen tarjoajille, jotka tiedottavat paikoista sekä vievät paikkansa kartalle nuorten löydettäväksi:https://www.youtube.com/watch?v=vkaPFO5vdGE. Koordinaattori Minna Helysen johdolla on Seutunuotta-projektissa vahvistettu Nuorisotakuun toteuttajien verkostoa ja kutsuttu toimijoita kartalle sloganilla:
’Tuu ny kartalle ja näy nääs nuorille!’ nuorillepaikkoja.fi



J o t e n . . . Ei se mitään ota jos ei annakaan!


Sivusto on mielestäni ihanan selkeä ja kattava. Tutki ja etsi rohkeasti eri vaihtoehtoja, ja ota yhteyttä jos jotain tulee mieleesi – kaikki sivustolla annetut yhteystiedot ovat ajan tasalla ja käytettävissäsi. 







.............................................
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Jenni Pansio
Liiketalouden opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu
 









Kesätyöhaun kolme kovaa K:ta

On taas se aika vuodesta kun moni nuori aiheuttaa itselleen stressin kesätyöhausta. Vallitseva taloustilanne sekä yritysten jatkuvat yt-uutiset eivät myöskään helpota tilannetta, kun samasta työpaikasta saattaa parhaimmillaan taistella jopa tuhansia työnhakijoita. Miten siis pitää oma ’pää kylmänä’, sekä pysyä motivoituneena vielä kolmannenkymmenennen hakemuksen kohdalla?

Kesä + työ + hakemus = apua!


Kesätyöhaun koittaessa monen nuoren mielen valtaa epätoivo: ”Töitä pitäisi saada kesäksi, ja siis mieluiten oman alan töitä, mutta mitä jos en onnistukaan?” 


Työhakemuksia saa lähettää useita, mutta hakuprosessin tiimellyksessä turhautuu helposti. Pitäisi muistaa yksilöidä jokainen hakemus haettua työpaikkaa vastaavaksi, erottua joukosta, pyrkiä tuomaan omat vahvuudet mahdollisimman edustavalla tavalla esiin - kuitenkaan luomatta samalla liian itsevarmaa kuvaa itsestään. Valitettavasti täydellisen työpaikkahakemuksen kaavaa ei ole löydetty, mutta muutamia suuntaa-antavia neuvoja hakua varten on olemassa. Esimerkkinä itse kehittelemäni kolmen kovan K:n kaava, joka voi toimia perusohjenuorana työnhaussa.



K niin kuin k e s k i t t y m i n e n



Työhakemuksia laatiessa monen nuoren mielessä käy varmastikin mielessä copy paste – tyylinen ratkaisu, eli tekisi mieli lähettää sama perushakemus moneen yritykseen kerralla. Suosittelen kuitenkin miettimään tätä ratkaisua vielä uudemmankin kerran, koska yritykset kiinnittävät huomiota siihen, kuinka juuri sinä olisit heidän yritykseensä sopivin valinta. Hakemusta tehdessä kannattaa siis edes mainita yrityksen nimi, tai vielä parempi; perustella omia vahvuuksia yrityksen omilla arvomaailmoilla tai hakukriteereillä. Kiinnostus yritystä kohtaan on siis hyvä tuoda julki, jotta tusinahakemuksen leima ei muodostu oman hakemuksesi ylle. Jokaisen hakemuksen kohdalla on siis syytä keskittyä luomaan yksilöity hakemus juuri sitä yritystä varten, johon olet hakemassa.

K niin kuin k a n n u s t a m i n e n


Kannustaminen liittyy työhakemusten teossa sinuun itseesi. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää kannustaa itseään jokaisena kertana, kun Lähetä-painiketta on painettu ja työhakemus on saatettu yrityksen tietoon. Hakemusten teossa auttaa myös tavoitteiden asettaminen: ”Tänään teen kolme hakemusta ja huomenna kaksi.” Älä kuitenkaan mene lannistuneen lankaan, ja ala moittia itseäsi mikäli jokin tavoite jää jonakin päivänä saavuttamatta. Päämäärä on se tärkein, ja voithan onnitella itseäsi myös niistä kahdesta tehdystä hakemuksesta, vaikka päivän tavoitteesi olisi ollutkin kolme. Jokainen tehty työhakemus on askel kohti mahdollista kesätyöpaikkaa, ja harvemmin kesätyöpaikka tulee eteen ilman omia ponnisteluja. Ole siis armelias itsellesi.


K niin kuin k o i t t a m i n e n


"Jos ei koita, ei voi voittaa” – näin on tainnut joku fiksu joskus sanoa. Uskallan väittää, että jokainen kesä sekä kesätyönhaku on erilainen. Mikäli olet aiempana kesänä raatanut kovasti työhakemuksien eteen, mutta et päässytkään haluamiisi työtehtäviin, niin älä luovu toivostasi. Vaikka yritys X ei valinnut viime kesänä juuri sinua työntekijäkseen, ei se suinkaan tarkoita ettei yritykseen kannattaisi enää hakea.

Harjoituksella kesätyöhakumestariksi  


Työnhaku on aina kuluttavaa puuhaa, oli kyse sitten kesätyöstä tai vakityöpaikan hankinnasta. Jokainen hakuprosessi on syytä ajatella hyödyllisenä oppimisen kannalta, sillä mitä useamman työhakemuksen olet kirjoittanut, niin sitä kokeneempi olet. Aiemmat työhakemukset kannattaa mielestäni myös säästää, niitä voi käyttää tulevien hakujen tukena. Työhaastatteluihin pääsy ja niistä oppiminen ovat myös oivia keinoja kehittää omia työnhakutaitojaan. Mikäli mahdollista, niin yrityksiltä voi jopa tiedustella palautetta omasta hakemuksestaan tai haastattelustaan. Huomioitavaa kuitenkin on, että usein rekrytointiprosessi on suuri, eikä kaikilla yrityksillä ole välttämättä resursseja kommentoida miksi juuri sinä et tullut valituksi.

Uskon, että aktiivinen työnhakija palkitaan ennemmin tai myöhemmin – usko sinäkin siis itseesi!


Kesätyöpaikkoja ja hakuaikoja voit etsiä sen yrityksen sivulta, johon haluat töihin. Lisäksi kesätyöpaikkoja löytyy sivuilta:

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/nuoret/toihin/kesatyot/index.html
http://www.nuorilletoita.fi/ 
http://www.kesatyopaikat.fi/
https://tyopaikat.oikotie.fi/kesatyo
http://www.uranus.fi/tyopaikat/nayta/kesatyopaikka-kesaksi-2015-useita-tyonantajia/1
http://duunitori.fi/tyopaikat/suomi/kesätyö/


……………………………….................
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Milla Hiitelä
Liiketalouden opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu




20.2.2015

Mutkan kautta unelma-alalle


Peruskoulun loppuminen tietää usealle nuorelle päänvaivaa, sillä silloin tulisi tietää seuraava suunta opinnoissa. Kaikkien tulee käydä peruskoulu, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, on monen muuttujan summa. Peruskoulun jälkeinen valinta tulee ohjaamaan opintopolkua suuntaan tai toiseen. Miten päätyä peruskoulun jälkeen opintoihin, jotka edistävät tulevaisuuden unelmien uraa? Tässä erään nuoren tarina hänen näkökulmastaan.


Valinnan vaikeus


Peruskoulun loppupuolella minulla oli kaksi vaihtoehtoa; suuntaudun joko hotelli- ja ravintola-alalle tai liiketalouden pariin. Numerot ja talouden maailma olivat aina kiinnostaneet, mutta yhteishakupapereita täytellessä hotelli- ja ravintola-ala vei voiton. Pääsin suoraan peruskoulun penkiltä haluamaani oppilaitokseen. Olin pääsystä innoissani, ja uudesta koulusta innostuneena päädyin vielä kaksoistutkintolinjalle, jossa lukio ja ammattikoulu olivat samassa paketissa.
 

Kivinen opintopolku


Jo opintojen alkuvaiheessa huomasin kuormittuvani aivan liikaa. Tämä ei ollut puhtaasti pelkästään opintojen syytä, sillä henkilökohtaisessa tarinassani taustavaikuttajina olivat myös mielenterveydelliset ongelmat. 

 
Kaksoistutkinnon yhdistäminen akuuttiin masennukseen sekä syömishäiriöön ei näin jälkeenpäin ajateltuna ollut aivan viisasta, mutta onneksi perheeni ymmärsi tilanteeni. Päädyin lopettamaan lukion ennen ensimmäisen puolen vuoden täyttymistä, mikä oli kuitenkin pohjimmiltaan ahkeralle ja motivoituneelle luonteelleni kova paikka. Kuvaan astuivat myös jokaviikkoiset terapiakäynnit, joiden aloitus ajoittui muutenkin niin haastavalle opintojeni alkutaipaleelle.



Ei ehkä sittenkään oma juttu


Olin aidosti kiinnostunut hotelli- ja ravintola-alasta hakiessani kouluun, mutta opintojen edetessä tunne ”tämä ei ole ominta alaani” vahvistui. Terapian tukemana olin edennyt opinnoissani, mutta ajatukseni alkoivat yhä useammin harhailemaan kohti liiketaloutta. Päädyinkin tekemään radikaalin päätöksen opintojeni ollessa 2. vuoden loppupuolella keskeyttämällä opintoni eräänä keväänä. Siinä vaiheessa olin miettinyt asiaa lukuisia kertoja, ja päätökseeni vaikutti vahvasti se, että minulla oli työpaikka johon voisin mennä. Ajatus kotona makoilusta ei houkutellut. Olin ennen lopettamispäätöstäni hankkinut kaupan alan työpaikan, jossa tein opintojen ohella satunnaisia ilta- ja viikonloppuvuoroja. En olisi uskaltanut keskeyttää opintoja, ellen olisi sitä ennen varmistanut esimieheltäni kokoaikaista työsuhdetta.

Minulla oli hyvin selkeät sävelet jatkon suhteen. Työskentelisin seuraavat 1,5 vuotta, ja seuraavan vuoden keväällä hakisin yhteishaussa jo aiemmin miettimääni liiketalouden oppilaitokseen. Sain opintojen välissä hyvää työkokemusta, josta on ollut hyötyä myös myöhemmin. Pääsin myös liiketalouden ammattiopistoon ensihakemalta sisään, joka oli pitkälti hyvän peruskoulumenestykseni ansiota. Olin ymmärtänyt aikanaan panostaa päättötodistukseen, ja keskiarvoni oli tarpeeksi hyvä koulupaikkaa ajatellen.




Toinen opiskelupaikka - oikean reitin löytäminen


Liiketalouden koulutuksessa tunsin olevani oikeassa paikassa. Ajatus liiketaloudesta, ja tarkemmin sanottuna taloushallinnosta, oli ollutkin mielessäni jo peruskoulun lopulla, mutta jäi silloin hotelli- ja ravintola-alan koulutuksen jalkoihin. Koin, että ensimmäinen valintani ei ollut turha, vaikka osoittautuikin epämieluisaksi. Kokeilemalla huomasin, mitä todella kaipaan ja että mikä on niin sanottu ”oma juttuni”. Suoriuduin liiketalouden koulutuksesta loistavasti, ja valmistuin taloushallinnon merkonomiksi loistavin arvosanoin stipendien saattelemana. Oman alan löytämisellä on siis suuri merkitys myös motivaation löytymisen kannalta, sillä mieluisalla alalla jaksaa puskea itsensä huippusuorituksiin. 


Merkonomiopintojen loppuvaiheessa seuraava askel olikin jo tiedossa, joka oli ammattikorkeakoulu ja liiketalouden tradenomin opinnot. Tiedostin hakuvaiheessa sisäänpääsyn vaikeuden, mutta en antanut sen lannistaa ja panostin 110 % lukiessani pääsykokeeseen. Raskas työ palkittiin, lunastin opiskelupaikan ensimmäisellä yrittämällä. Merkonomiopinnoista oli suuri hyöty, sillä niiden avulla läpäisin myös niin sanotun merkonomitestin, jonka avulla oli mahdollisuus hypätä ammattikorkeakoulussa suoraan 2. vuodelle.



 

 

 

 

Usko itseesi


Keskeyttäessäni ensimmäiset opintoni sain kohdata monenlaisia epäilyjä valintani järkevyydestä. Kaverit ja tuttavat ihmettelivät ääneen, miksi jätin opinnot kesken vaikka niitä oli jäljellä enää yksi ”vaivainen” vuosi. Tiesin kuitenkin jo silloin, että en tule tekemään päivääkään opinnoilla saavuttamiani töitä, joten pidin päätökseni keskeytyksestä. En tarkoita että opintojen keskeyttäminen olisi aina järkevää, mutta omalla kohdallani koin sen olevan aivan oikea ratkaisu. Ainoa joka joutuu elämään päätöstesi kanssa olet sinä itse, ja siksi ei kannatakaan liikaa kuunnella muiden ihmisten mielipiteitä, mikäli itse tunnet tekeväsi oikein.

Oman kiinnostuksen kohteen löytymiseen kannattaa käyttää aikaa, eikä vaihtoehtojen miettiminen ole ollenkaan huono asia. Kannustankin kaikkia nuoria etsimään ”omaa juttuaan”, ja suuntaamaan rohkeasti sitä kohti! Mikäli ei yritä, ei voi onnistua – näinkin on joku viisas joskus sanonut. Motivoivan opiskelu- tai työpaikan löytämiseksi kannattaa siis nähdä vaivaa.


............................
Nimimerkki ‘Kevätperho’

Opiskelijabudjetti ja matkailu – täydellinen yhtälö


Oona nuukailee -juttusarjassa "Opiskelijabudjetilla voi matkustaa" 4/6

Mieli kirkastuu matkaillessa. Olen huomannut, kuinka askel kevenee koto-Suomen jäädessä taakse, ja innostuneet hihkaisut alkavat viimeistään lentokoneen pyörien rullatessa kiitoradalla. Opiskelijakin voi nähdä maailmaa, vaikka tulot eivät riittäisi viiteen tähteen ja luksus-jettiin. Edullinen matkustaminen vaatii vaivannäköä, mutta ei ole mahdotonta. Suurimmat menoerät tulevat majoittumisesta ja kuljetuksista, mutta muuten maailmalla pärjää melko vähällä rahalla. Muutama satanen voi riittää unelmamatkaan.




Suunnittelulla ja ennakoinnilla superlomalle


Reissun suunnittelu voi olla yhtä ihanaa kuin itse matkustaminen. Toiset tykkäävät matkustella vailla suunnitelmia, mutta monesti huolettomuus tulee kalliiksi. Mieti ensin, millaisen loman haluat, sillä se voi vaikuttaa matkustusajankohtaan.

Kuva: Lainaa ilmaista tietoa kirjastosta.
Arvaatko, minne minä suuntaan keväällä?

Rantaloma räntäisenä low seasonina ei onnistu, mutta matka suurkaupunkiin toimii vuodenajasta riippumatta. Talvinen Eurooppa tai Yhdysvallat on vain pukeutumiskysymys! Kannattaa miettiä, millaisia aktiviteetteja kaipaa reissultaan. Shoppailija suuntaa ostoskeitaaseen ja ruokaharrastaja ravintolaparatiisiin. Jos tahdot kulttuurielämyksiä, varaa konsertti- ja näytelmälipuille kunnon budjetti. Kaikki itselle mieluisat ja tärkeät kohteet kannattaa selvittää etukäteen osoitteineen ja pääsymaksuineen. Jos aktiviteetteja kertyy kymmenittäin, joka päivälle suunniteltu matkaohjelma ei ole yhtään tyhmempi idea.

Muistathan, että lähelle pääsee helpommin ja halvemmalla, mutta monessa Euroopan suuressa kaupungissa asuminen maksaa paljon. Esimerkiksi Lontoo tunnetaan turistin kannalta törkeän kalliina hotellikaupunkina. Huokeaa yösijaa kannattaa etsiä ajoissa.




 

Varaa netistä, mutta vältä vaaranpaikkoja


Netti on hyvä työväline edullista matkaa metsästävälle. Internet on pullollaan hotelliarvioita, varaussivustoja ja alennuskoodeja. Klikkaillessa kannattaa kuitenkin muistaa, että liian hyvä ja halpa on useimmiten bluffia. Hintavertailupalvelut kuulostavat hyviltä, mutta osa varaussivustoista on saanut todella huonoa palautetta epäluotettavuuden vuoksi. Halpa hinta voi kostautua maksuongelmina ja varaussotkuina. Turvallisimmin varaat huoneen hotellin omilta nettisivuilta, mahdollisesti vielä alennuksella.

Kuva: Netti on budjettimatkaajan ystävä.
Etsi tietoa, varaa lippuja, lue arvosteluja.

Lentoja saa nykyään netistä edullisesti, varsinkin, jos lennolle ei kaipaa mukavuuksia. Halpalentoyhtiöiden perusliput ovat halpoja, mutta erillismaksuja voi olla paljon. Tutki maksutaulukot ja lisäpalveluhinnastot tarkkaan ennen matkan varaamista. Harkitse lentämistä pelkän käsimatkatavaran kanssa, sillä ruumakuljetuksesta voidaan veloittaa halpalennoilla erikseen. 

Matka kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä silloin saa yleensä parhaat tarjoukset. Seuraa hintoja vaikka päivittäin!



 

 

Pakkaa harkiten, kuluta järkevästi


Ole minimalisti ja pakkaa matkalle mukaan mahdollisimman vähän, sillä liian painavasta laukusta johtuvat lisämaksut ovat pirullisen ikäviä. Rakenna matkalle niin sanottu capsule wardrobe, jonka osat sopivat toisiinsa ja josta saa koostettua monta asua. Jos et suuntaa tropiikkiin tai kärsi liikahikoilusta, joka päivälle ei tarvitse uutta paitaa. Asusteet tuovat vaihtelua.

Pakkaa käsimatkatavaroihin tyhjä vesipullo, jonka voit täyttää lentokentän vessassa. Kannattaa myös selvittää, onko kohdemaan hanavesi juomakelpoista: täyttämällä pullon kraanavedellä voi säästää melko paljon.


Kuva: Tuo kotiin ilmaisia matkamuistoja.
Esitteistä fiilistellään mennyttä matkaa,
ja ison kartan voi kehystää seinälle.
Ihanaa, vihdoin perillä! Suuntaa lentokentältä hotellille mieluummin julkisilla kuin hintavalla taksikyydillä. Kohteessa kannattaa välttää turistirysiä, sillä matkailijoille suunnatut paikat ovat poikkeuksetta kalliita. Jos olet selvittänyt etukäteen kohdemaasi hintatason, tiedät, kuinka paljon esimerkiksi limsalasillisen tulisi maksaa. Käytä paikallisten suosikkiruokapaikkoja ja mieti, onko turistinähtävyys tyyriin pääsymaksun arvoinen. Katselisitko mieluummin aitoa paikallista menoa kivan kahvilan terassilla? 

Osta matkamuistoja harkiten. Tarpeelliset ja monikäyttöiset tavarat voittavat vertailussa turhat rihkaman. Shoppailua voi suunnitella jo etukäteen budjetissa pysymisen takaamiseksi. Kaupoissa pyöriminen päämäärättömästi ja rahasokeana voi olla hauskaa, mutta lompakko riutuu huonoista hutiostoista.

 


Hyvää matkaa!
 
......................................  
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Oona Uski
Liiketalouden opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu




Avainsanat: matkailu, budjetti, internet, shoppailu, pakkaaminen, lento, hotelli, opiskelija, matkamuisto, raha