27.3.2015

TAMK esittää: avoin ammattikorkeakoulu

Usein tulee ajatelleeksi, että ”tää oli nyt tässä”, kun postiluukusta tipahtaa kesällä kielteinen päätös opiskeluun pääsystä. Tällainen päätös lannistaa ahkerasti pääsykokeisiin lukenutta, mutta onko hänellä tietoa muista mahdollisista opiskeluvaihtoehdoista? Tässä lyhyt esittely TAMKin avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnasta.

Mikä on avoin AMK?

Simppelisti ajatellen Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) avoin ammattikorkeakoulu (avoin AMK) on vähän kuin tavallinen ammattikorkeakoulu, mutta opintojen suorittamiseksi ei  tarvitse läpäistä koulun pääsykokeita. Opiskelu avoimen puolella ei myöskään johda tutkintoon, mutta siitä voi silti saada monenlaista hyötyä. Avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaa hyödynnetään usein siihen, että suoritettavat opintopisteet voidaan myöhemmin hyväksilukea TAMKin opintoihin, mikäli hakee ja tulee valituksi päätoimiseksi TAMK-opiskelijaksi. Monen opiskelijan reitti kulkeekin niin, että avoimen ammattikorkeakoulun kautta tullaan hakemaan opintopisteitä, jotka vastaavasti auttavat virallisessa opiskelussa myöhemmin.

 

Valinnan varaa löytyy

Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot sopivat myös sellaiselle henkilölle, joka haluaa lisätä omia tietoja ja taitojaan alasta, tai vahvistaa jo aiempaa ammatillista osaamistaan.  Avoimen AMKin kautta on mahdollista suorittaa rajattomasti opintopisteitä. Koulutustarjonta onkin laaja, josta jokainen löytää varmasti itselleen sopivimman osa-alueen. Suurin osa opinnoista alkaa tavallisen opiskelun kanssa samassa rytmissä, eli joko elo-syyskuun vaihteessa tai tammikuussa. Huomioitavaa on, että osa tarjonnasta alkaa kuitenkin myös tästä poiketen, eli 2. ja 4. periodin alussa. Opetus tapahtuu joko päivä- tai ilta-aikaan, joskus myös lauantaisin. Osa opintojaksoista on myös mahdollista suorittaa etätyönä verkossa, sähköisessä Tabula-oppimisympäristössä. 


 

 

Kolikon kääntöpuoli

Avoin AMK -opiskelu on maksullista, ja jokaisesta opintopisteen opinto-oikeudesta peritään tällä hetkellä 10 euron maksu. Tarkemmat opintojaksokohtaiset hinnat löytyvät koulutustarjonnasta.  Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä, joten tämä antaa hieman suuntaa opintojen laajuudesta. Koska opinnot eivät ole tutkintoon johtavia, niin Kela ei myönnä näitä opintoja varten opintotukea, mutta avoimen ammattikorkeakoulun opinnot voi ajatella panostuksena päätoimiseen opiskeluun myöhemmässä vaiheessa.

 

Jos et tiedä, niin kysy

Avoimen ammattikorkeakoulun sisällään pitämiä asioita on vaikeaa tiivistää muutamaan lauseeseen, mutta onneksi on tahoja joilta voi hankkia lisätietoa asiasta. TAMKin omilta kotisivuilta löytyy tietoa, mutta myöskin AMKin henkilökunta on valmiina auttamaan sinua. Lisäksi TAMKin opinto-ohjaajat, opettajat ja koulutuspäälliköt ovat käytettävissä. 

Takuulla tekemistä! -projektin videoryhmä on tehnyt TAMKin avoimen AMKin opiskelusta hyvän videon YouTube-galleriaamme. Videolla kehittämispäällikkö Tiina Hakkarinen kertoo miten opintoihin voi hakeutua sekä Sara ja Veli-Pekka kertovat opiskelukokemuksistaan:                      
……………………………….................
Kirjoittanut/Takuulla tekemistä!
Milla Hiitelä
Liiketalouden opiskelija, Tampereen ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!