20.2.2015

Mutkan kautta unelma-alalle


Peruskoulun loppuminen tietää usealle nuorelle päänvaivaa, sillä silloin tulisi tietää seuraava suunta opinnoissa. Kaikkien tulee käydä peruskoulu, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, on monen muuttujan summa. Peruskoulun jälkeinen valinta tulee ohjaamaan opintopolkua suuntaan tai toiseen. Miten päätyä peruskoulun jälkeen opintoihin, jotka edistävät tulevaisuuden unelmien uraa? Tässä erään nuoren tarina hänen näkökulmastaan.


Valinnan vaikeus


Peruskoulun loppupuolella minulla oli kaksi vaihtoehtoa; suuntaudun joko hotelli- ja ravintola-alalle tai liiketalouden pariin. Numerot ja talouden maailma olivat aina kiinnostaneet, mutta yhteishakupapereita täytellessä hotelli- ja ravintola-ala vei voiton. Pääsin suoraan peruskoulun penkiltä haluamaani oppilaitokseen. Olin pääsystä innoissani, ja uudesta koulusta innostuneena päädyin vielä kaksoistutkintolinjalle, jossa lukio ja ammattikoulu olivat samassa paketissa.
 

Kivinen opintopolku


Jo opintojen alkuvaiheessa huomasin kuormittuvani aivan liikaa. Tämä ei ollut puhtaasti pelkästään opintojen syytä, sillä henkilökohtaisessa tarinassani taustavaikuttajina olivat myös mielenterveydelliset ongelmat. 

 
Kaksoistutkinnon yhdistäminen akuuttiin masennukseen sekä syömishäiriöön ei näin jälkeenpäin ajateltuna ollut aivan viisasta, mutta onneksi perheeni ymmärsi tilanteeni. Päädyin lopettamaan lukion ennen ensimmäisen puolen vuoden täyttymistä, mikä oli kuitenkin pohjimmiltaan ahkeralle ja motivoituneelle luonteelleni kova paikka. Kuvaan astuivat myös jokaviikkoiset terapiakäynnit, joiden aloitus ajoittui muutenkin niin haastavalle opintojeni alkutaipaleelle.



Ei ehkä sittenkään oma juttu


Olin aidosti kiinnostunut hotelli- ja ravintola-alasta hakiessani kouluun, mutta opintojen edetessä tunne ”tämä ei ole ominta alaani” vahvistui. Terapian tukemana olin edennyt opinnoissani, mutta ajatukseni alkoivat yhä useammin harhailemaan kohti liiketaloutta. Päädyinkin tekemään radikaalin päätöksen opintojeni ollessa 2. vuoden loppupuolella keskeyttämällä opintoni eräänä keväänä. Siinä vaiheessa olin miettinyt asiaa lukuisia kertoja, ja päätökseeni vaikutti vahvasti se, että minulla oli työpaikka johon voisin mennä. Ajatus kotona makoilusta ei houkutellut. Olin ennen lopettamispäätöstäni hankkinut kaupan alan työpaikan, jossa tein opintojen ohella satunnaisia ilta- ja viikonloppuvuoroja. En olisi uskaltanut keskeyttää opintoja, ellen olisi sitä ennen varmistanut esimieheltäni kokoaikaista työsuhdetta.

Minulla oli hyvin selkeät sävelet jatkon suhteen. Työskentelisin seuraavat 1,5 vuotta, ja seuraavan vuoden keväällä hakisin yhteishaussa jo aiemmin miettimääni liiketalouden oppilaitokseen. Sain opintojen välissä hyvää työkokemusta, josta on ollut hyötyä myös myöhemmin. Pääsin myös liiketalouden ammattiopistoon ensihakemalta sisään, joka oli pitkälti hyvän peruskoulumenestykseni ansiota. Olin ymmärtänyt aikanaan panostaa päättötodistukseen, ja keskiarvoni oli tarpeeksi hyvä koulupaikkaa ajatellen.




Toinen opiskelupaikka - oikean reitin löytäminen


Liiketalouden koulutuksessa tunsin olevani oikeassa paikassa. Ajatus liiketaloudesta, ja tarkemmin sanottuna taloushallinnosta, oli ollutkin mielessäni jo peruskoulun lopulla, mutta jäi silloin hotelli- ja ravintola-alan koulutuksen jalkoihin. Koin, että ensimmäinen valintani ei ollut turha, vaikka osoittautuikin epämieluisaksi. Kokeilemalla huomasin, mitä todella kaipaan ja että mikä on niin sanottu ”oma juttuni”. Suoriuduin liiketalouden koulutuksesta loistavasti, ja valmistuin taloushallinnon merkonomiksi loistavin arvosanoin stipendien saattelemana. Oman alan löytämisellä on siis suuri merkitys myös motivaation löytymisen kannalta, sillä mieluisalla alalla jaksaa puskea itsensä huippusuorituksiin. 


Merkonomiopintojen loppuvaiheessa seuraava askel olikin jo tiedossa, joka oli ammattikorkeakoulu ja liiketalouden tradenomin opinnot. Tiedostin hakuvaiheessa sisäänpääsyn vaikeuden, mutta en antanut sen lannistaa ja panostin 110 % lukiessani pääsykokeeseen. Raskas työ palkittiin, lunastin opiskelupaikan ensimmäisellä yrittämällä. Merkonomiopinnoista oli suuri hyöty, sillä niiden avulla läpäisin myös niin sanotun merkonomitestin, jonka avulla oli mahdollisuus hypätä ammattikorkeakoulussa suoraan 2. vuodelle.



 

 

 

 

Usko itseesi


Keskeyttäessäni ensimmäiset opintoni sain kohdata monenlaisia epäilyjä valintani järkevyydestä. Kaverit ja tuttavat ihmettelivät ääneen, miksi jätin opinnot kesken vaikka niitä oli jäljellä enää yksi ”vaivainen” vuosi. Tiesin kuitenkin jo silloin, että en tule tekemään päivääkään opinnoilla saavuttamiani töitä, joten pidin päätökseni keskeytyksestä. En tarkoita että opintojen keskeyttäminen olisi aina järkevää, mutta omalla kohdallani koin sen olevan aivan oikea ratkaisu. Ainoa joka joutuu elämään päätöstesi kanssa olet sinä itse, ja siksi ei kannatakaan liikaa kuunnella muiden ihmisten mielipiteitä, mikäli itse tunnet tekeväsi oikein.

Oman kiinnostuksen kohteen löytymiseen kannattaa käyttää aikaa, eikä vaihtoehtojen miettiminen ole ollenkaan huono asia. Kannustankin kaikkia nuoria etsimään ”omaa juttuaan”, ja suuntaamaan rohkeasti sitä kohti! Mikäli ei yritä, ei voi onnistua – näinkin on joku viisas joskus sanonut. Motivoivan opiskelu- tai työpaikan löytämiseksi kannattaa siis nähdä vaivaa.


............................
Nimimerkki ‘Kevätperho’

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti sinussa herätti? Kommentoi!